Translate

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΤΑ "ΟΦΕΛΗ" ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ




Του ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΚΑΡΤΣΙΟΥ
booksonthesites.blogspot.com

Η απάντηση στην κυβερνητική ικανοποίηση για τα 3,9 δισ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και για τα 595 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου 2014, έχει δοθεί πλήρως τόσο από την αρχαιο-ελληνική γραμματεία, όσο και από αρθρογράφους, οι οποίοι ανέλυσαν σε βάθος τα παράπλευρα "οφέλη" των μνημονίων. Η κρίση λοιπόν ήταν μία ευκαιρία για την εκ βάθρων οργάνωση των κρατικών υπηρεσιών, την εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων, τον περιορισμό της υπερβολικής δόμησης, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος έπειτα από 40 χρόνια κ.ο.κ.
Άλλωστε, ουδέν κακόν αμιγές καλού, διότι αγαθόν και κακόν ταυτόν και ποιος λογαριάζει που ενός κακού μύρια έπονται επειδή αισχρόν το γ’ αισχρόν, καν δοκή καν μη δοκή, άσε που ουδέν κακόν ραδίως απόλλυται. Τι σημασία έχει που οι κυβερνώντες το μεν καλόν εώρων και επιδοκίμαζον, έπραττον δε το κακόν. Ο Σαίξπηρ έλυσε το θέμα με φλεγματικό τρόπο: «Δεν υπάρχει τίποτα τόσο καλό ή τόσο κακό, η σκέψη το κάνει έτσι». Μην σκέφτεστε τα μνημόνια …πλεόνασμα είναι!
Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση τόσο σοφότερους μας κάνει. Για παράδειγμα, έχουν εμπλουτιστεί οι γνώσεις μας για τον εμβριθή νεολογισμό των «μη κυβερνητικών οργανισμών», η συντομογραφία των οποίων παραπέμπει σε στρατιωτικό όρο (Μονάδα Κατάχρησης Ορισμού). Αυτοί οι «μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί» στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τον εθελοντισμό, αλλά ο χαρακτηρισμός τους «μη κυβερνητικοί» δεν αποκλείει και την κυβερνητική χρηματοδότησή τους.
Το εύρος των δραστηριοτήτων αυτών των Μ.Κ.Ο. διευρύνει τα όρια της φορολογικής νομολογίας, καθώς καθιερώνει τα προαιρετικά παραστατικά και βελτιώνει την αποδοτικότητα του συστήματος ως προς την επινόηση μεθόδων κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Κυβερνητικοί λοιπόν «οι μη κυβερνητικοί», προσωπικά φέουδα με τον μανδύα του «οργανισμού» και μεταξύ άλλων και «εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων», μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας 2011-2012, όπως κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πόση γνώση μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα χρέος 500 δις ευρώ;