Translate

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

"ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΝ"




Του ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΚΑΡΤΣΙΟΥ
booksonthesites.blogspot.com

Δεν πάει πολύς καιρός, ήταν το 996 μ. Χ., όταν ο Βασίλειος ο Β΄, ο Βουλγαροκτόνος, με μία σειρά διαταγμάτων θέσπισε το περίφημον «Αλληλέγγυον» και μετακύλησε τα φορολογικά βάρη από τους μικροϊδιοκτήτες – εργάτες γης στους γαιοκτήμονες της Μικράς Ασίας.
Στην πράξη ο Βασίλειος ο Β΄ επανέφερε σε ισχύ ένα παλιό νόμο, ο οποίος όριζε ότι η πληρωμή του φόρου θα γινόταν από τον πλησιέστερο μεγαλο-γαιοκτήμονα, όταν κάποιοι μικροϊδιοκτήτες αδυνατούσαν να τον πληρώσουν. Ήταν δε τέτοιας έκτασης η εφαρμογή του μέτρου, συμπεριλαμβανομένης και της εκκλησιαστικής περιουσίας, που πολλοί πλούσιοι της εποχής κατάντησαν πένητες στα αστικά κέντρα.
Οι σημερινοί κυβερνώντες εφαρμόζουν το «Αλληλέγγυον» αλλά με τη μεταλλαγμένη του μορφή. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν το 82% των εισοδημάτων και πληρώνουν το 78% των φόρων και όλοι οι υπόλοιποι ακολουθούν κατά πόδας το …αφορολόγητο.
Η εκδοχή του νεοελληνικού «Αλληλέγγυου» βαπτίστηκε «εισφορά αλληλεγγύης» από και προς μισθωτούς και συνταξιούχους και ό,τι δεν μπορεί να πληρώσει ο ένας από αυτούς, το πληρώνουν όλοι μαζί οι υπόλοιποι, καθιστώντας τον κύκλο αυτόν της αλληλεγγύης εσωτερική υπόθεση, κάτι σαν CSI δηλαδή.
Γι’ αυτό δεν εκπλήσσουν οι δηλώσεις ότι η αποπληρωμή του τέλους επανασύνδεσης του ρεύματος στις φτωχοποιημένες οικογένειες δεν θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε τη ΔΕΗ και τους δήμους, αλλά όλους τους υπόλοιπους «πλούσιους» καταναλωτές, που αναβαθμίστηκαν σε «πλούσιους» επειδή μπορούν ακόμη να πληρώνουν το ρεύμα. Η δυνατότητα πληρωμής των τιμολογίων της ΔΕΗ αποτελεί δείγμα πλούτου!
Μάλιστα, οι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου δεν θα χρεώνονται την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος για το διπλάσιο αριθμό ημερών, σε περίπτωση αιθαλομίχλης από τα καυσόξυλα και το κόστος θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, που υποτίθεται ότι θα πήγαινε στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι είναι εν δυνάμει και δικαιούχοι του «αλληλέγγυου» τιμολογίου.