Translate

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ



Ή αλλιώς, η ανάκτηση του «success story» των Σαμαρο-Βενιζέληδων!

Του ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΚΑΡΤΣΙΟΥ
booksonthesites.blogspot.com

Η τέχνη να πετάς τη μπάλα στην κερκίδα είναι παλιά. Αποκτά μάλιστα και «επιστημονικό» υπόβαθρο με το να ερμηνεύονται κατά το δοκούν τα οικονομικά φαινόμενα, μέσα από προσπάθειες αναθεωρητισμού και αυτών ακόμη των πρόσφατων πολιτικών γεγονότων. Η περίπτωση, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εγκεφαλικό κεφαλοκλείδωμα της λογικής. Σου δένει το μυαλό κόμπο. Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις και οι μεταλλάξεις του Αλέξη Τσίπρα - και των συν αυτώ Συριζαίων (αυτών που έμειναν) - επιβεβαιώνουν, στην ελληνική εκδοχή της, την ιστορική παραδοχή ότι η αναθεωρητική Αριστερά είναι ένα φρούτο που ευδοκιμεί μόνο σε καπιταλιστικό περιβάλλον. Το ενδιαίτημα των εκατομμυριούχων «προλετάριων» υπήρξε πάντοτε ο άκρατος καπιταλισμός, τον οποίον «πολεμούν» για να τον ανακηρύξουν νικητή!
Ο Αλέξης, λοιπόν, αγωνίζεται από εδώ και στο εξής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων! Ενώ μέχρι τα 40 του πάθαινε αναφυλαξία ακούγοντας για ιδιωτικές επενδύσεις, έστω κι αν επρόκειτο για το κυλικείο ενός περιφερειακού Τ.Ε.Ι., τώρα επιδίδεται σε αυτοεξευτελισμούς, συμμετέχοντας σε επενδυτικά φόρουμ με τον Κλίντον υπό την υψηλή εποπτεία του Σόρος, και προτρέπει τα πάλαι ποτέ «κοράκια» να μας προτιμήσουν για επενδύσεις στέλνοντάς τους βιντεομηνύματα. Δηλώνει ότι δεν γνώριζε την ισχύ των δυνάμεων του χρήματος. Ως άλλος ΓΑΠ, δεν ήξερε αλλά και δεν ρώταγε. Απλώς μοίραζε λεφτά και έσκιζε τα μνημόνια. Άβυσσος η ψυχή του …ριζοσπάστη Αριστερού.
Υπό το πρίσμα αυτό, η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων – η μεγαλύτερη των τελευταίων πολλών ετών – αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα το θέμα θα είχε τελειώσει πάραυτα, αλλά έπαιξε ρόλο – κατά Πιτσιόρλα – «η δυσκολία προσαρμογής» της κυβέρνησης, κάτι που βεβαίως είναι κατανοητό. Μη φανεί και η ανυπομονησία τους! Το Δημόσιο θα εισπράττει το «φοβερό» ενοίκιο των 23 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, δηλαδή πολύ λιγότερα από την εξοικονόμηση του ποσού, που αναλογεί σε μία ημέρα απεργίας της ΑΔΕΔΥ.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, κάπου ανάμεσα στις νεοταξικές «αριστερές» πομφόλυγες περί ρατσισμών, σεξισμών, ομοφοβίας, ισλαμοφοβίας κλπ., χάθηκε - μεταξύ άλλων - και η τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2015 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους (Γ.Π.Κ.), της Βουλής των Ελλήνων. Το Γ.Π.Κ. αποτελεί ανεξάρτητη οργανική μονάδα της Βουλής και λειτουργεί σύμφωνα με Ειδικό Κανονισμό.
Πόσο μας στοίχισε, μόνο για το 2015, το ηγετικό προφίλ που έχτιζε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρώπη με εκείνη την ανεκδιήγητη «διαπραγμάτευση» επί πέντε μήνες; Δεκαοχτώ δισεκατομμύρια ευρώ! Αλλά ο πραγματικός κίνδυνος (πρώτη φορά Αριστερά) είναι να διολισθήσει η χώρα σε βαθύτερη ύφεση και σε μακροχρόνια στασιμότητα:
«Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η χώρα επέστρεψε στην ύφεση το 3ο τρίμηνο του 2015. Κατά το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, ως το τέλος του έτους θα έχει καταγραφεί ύφεση -2,3 % και, για το 2016 -1,3 % (βλ. Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, Αθήνα Οκτώβριος 2015).
 Αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση του εγχώριου εισοδήματος στα €173 δισ., από €179 δισ. το 2014. Ωστόσο, το ΙΟΒΕ προβλέπει ύφεση 1,5% έως 2,0% για το 2015 (Βλ. ΙΟΒΕ Τριμηνιαία έκθεση, Οκτώβριος 2015).
Επίσης, ο Economist προβλέπει ότι η ύφεση θα είναι πολύ μικρότερη, της τάξης του 0,5% το 2015. Αν αυτή η αισιόδοξη πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, η ανάκαμψη θα έλθει νωρίτερα και, οπωσδήποτε μπορεί να μειώσει την πίεση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Ο προηγούμενος Κρατικός Προϋπολογισμός 2015 είχε – αντίθετα - προβλέψει ανάπτυξη +2,9% και +3,1% αντίστοιχα για τα έτη 2015 και 2016 και επομένως αύξηση του ΑΕΠ στα €191 δισ. Δηλαδή, η απόκλιση από το στόχο ανέρχεται σε €18 δισ.
Ταυτόχρονα, από το Σεπτέμβριο 2015 αυξάνεται πάλι η ανεργία και η μερική απασχόληση, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Δυσμενής ήταν και η πορεία των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του 2015 και της βιομηχανικής παραγωγής, που υπέστη σοβαρά πλήγματα εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίου. Η μείωση των εξαγωγών μάλιστα αναμένεται μεγαλύτερη για το δεύτερο εξάμηνο λόγω των επιπτώσεων των κεφαλαιακών ελέγχων. Η μείωση των εξαγωγών επηρεάζει το ρυθμό μεγέθυνσης και, οπωσδήποτε, δεν επιτρέπει στον εξαγωγικό τομέα να λειτουργήσει σταθεροποιητικά σε περιόδους περιορισμού της εσωτερικής ζήτησης λόγω λιτότητας.
Συνολικά, η έστω μετρίως θετική πορεία που καταγράφηκε το 2014 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 έχει αναστραφεί. Ο υπαρκτός κίνδυνος είναι η χώρα να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση ή και σε μια μακροχρόνια στασιμότητα».
Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αποτραπεί, και να υπάρξει ταχύτερη ανάσχεση της κρίσης, μέσα από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αναμενόμενη δόση των 3 δις ευρώ, που εκταμιεύεται σε υποδόσεις. Αλλά:
« …ο σπουδαιότερος όρος για ταχύτερη ανάκαμψη και, κυρίως, για να είναι αυτή σε διατηρήσιμη βάση, είναι να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα τόσο ως προς τη γενική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, όσο και ως προς τη διαχείριση θεμάτων (όπως μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις κ.ά). Αυτό θα επιτευχθεί αν ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης του νέου Μνημονίου. Πράγματι, μέρος των λεγόμενων «προαπαιτούμενων» για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας υλοποιείται, όπως έδειξε η ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο (βλ. Ν. 4337, ΦΕΚ 129 Α’/ 17.10.2015). Η κυβέρνηση έδειξε ότι εμμένει στη στρατηγική επιλογή της εφαρμογής προαπαιτούμενων - αξιολόγηση - ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - διευθέτηση του χρέους. Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμα ένας απαιτητικός και «μακρύς» κατάλογος μέτρων».
Η ανακεφαλαιοποίηση, λοιπόν, των τραπεζών έγινε και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε ότι το θέμα αυτό έκλεισε με πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς «αν είχαμε μηδενική συμμετοχή ιδιωτών θα χρεωνόταν ο ελληνικός λαός 25 δις ευρώ, δηλαδή 19 δις ευρώ παραπάνω, περίπου 10% του ΑΕΠ». Μεγάλη επιτυχία, κατά Τσίπρα, το γεγονός ότι εκμηδενίστηκαν οι μετοχές των τραπεζών και τα διεθνή hedge funds απέκτησαν τον έλεγχό τους. Για παράδειγμα, για να γίνει πιο ελκυστική η συμμετοχή των ιδιωτών, αμοιβαίων και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για το «κούρεμα» και των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου. Με κυβερνητική απόφαση το «κούρεμα» ήταν ύψους 71% και η συμμετοχή του Δημοσίου έγινε καπνός και αντάρα. Αυτή η εξέλιξη απέχει έτη φωτός από την κρατικοποίηση των τραπεζών, που ευαγγελιζόταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ έδωσε θριαμβευτικό χαρακτήρα στην «επιτυχία» του Αλέξη Τσίπρα: «Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχασε χρήματα. Πολλά χρήματα έχασαν όμως και εκείνοι που επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες το 2014. Ωστόσο, είναι θετικό ότι, παρά το γεγονός αυτό, εμφανίστηκαν και πάλι ιδιώτες επενδυτές στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση». Όπως καταλαβαίνετε, η εμφάνιση των ιδιωτών επενδυτών έχει εξελιχθεί σε θρίαμβο της Αριστεράς και του σοσιαλισμού.
Όμως ο Ρέγκλινγκ δεν άφησε την ευκαιρία της συνέντευξης να πάει χαμένη: «Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα άλλαξε προσανατολισμό, δεν συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις και ορισμένες τις ανέτρεψε. Επρόκειτο για υποτροπή διότι, όπως θυμάστε, το 2014 η ανάπτυξη επανεμφανίστηκε, η ανεργία άρχισε να μειώνεται, η κυβέρνηση μπόρεσε να εκδώσει ομόλογα. Τα πρώτα σημάδια επιτυχίας εξαφανίστηκαν στο πρώτο μισό του έτους, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση».
Γιατί είστε τόσο σκληρός κ. Ρέγκλινγκ; Δηλαδή, από εδώ και στο εξής ο κ. Τσίπρας θα αγωνίζεται για να εξαλείψει την …υποτροπή του και να επανέλθει η χώρα στην προτέρα κατάσταση των «Μερκελιστών» Σαμαρο-Βενιζέληδων; Στην κατάσταση με τα «δήθεν success story» και το «ανύπαρκτο πρωτογενές πλεόνασμα», από το οποίο βεβαίως πλήρωνε μισθούς και συντάξεις επί 7 μήνες, (απομυζώντας όλους τους κωδικούς του δημόσιου λογιστικού), μέχρι να βάλει την ουρά κάτω από τα σκέλια και να υπογράψει τον 3ο και χειρότερο μνημόνιο της καπιταλιστικής νεοταξικής εγχώριας Αριστεράς;