Translate

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΤ' ΕΝΤΟΛΗΝ ΤΗΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ




Του ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΚΑΡΤΣΙΟΥ
booksonthesites.blogspot.com

Από την εποχή που επινοήθηκε, η αγορά ομολόγων λειτουργεί για να διευκολύνει το δανεισμό των κυβερνήσεων και την υποθήκευση των χωρών τους και ως εκ τούτου τις περισσότερες φορές καταλήγει στο να υπαγορεύει στις κυβερνήσεις την πολιτική που θα ακολουθήσουν. Έτσι θα γίνει και με την περίπτωση της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών στα ακίνητα και όλα τ’ άλλα είναι για το θεαθήναι.
Για χώρες που έχουν φροντίσει να εκπαιδεύσουν τους πολίτες τους στην οικονομία των «αγορών» και στην έννοια του κρατικού ομολόγου και του κυβερνητικού χρέους, η παραπάνω διαπίστωση φαντάζει φυσικό επακόλουθο.
Μα, πώς θα μπορούσε κανείς να είναι επαΐων περί των βασικών οικονομικών, όταν υποψήφιοι και εκλεγμένοι βουλευτές ξεστομίζουν τις χίλιες μύριες ανοησίες στα τηλεοπτικά παράθυρα και στη βουλή; Ήταν λοιπόν αναμενόμενο να λειτουργούν οι πολίτες με τα κάθε λογής τραπεζικά δάνεια, όπως και οι κυβερνήσεις τους με την αγορά κρατικών ομολόγων: “Easy money system” σε επίπεδο κράτους και φυσικών προσώπων.
Αν θέλει αυτή η χώρα να σώσει τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων από μία ακόμη χρεοκοπία οφείλει να κάνει σαν πρώτο βήμα δύο πράγματα. Να αναρτήσει στα σχολεία τη γκραβούρα του Πιέτερ φαν ντερ Χέυντεν «Η μάχη για το χρήμα» και να εντάξει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όλων των βαθμίδων το “With Usura” του πεφωτισμένου αμερικανού ποιητή Ezra Pound:
«…με την τοκογλυφία, αμάρτημα κατά της φύσης/ είν΄ το ψωμί σου ακόμα πιο μπαγιάτικο/ είν' το ψωμί ξερό σαν να ΄ταν χάρτινο/ χωρίς πληθώρα από σιτάρι, χωρίς αλεύρι δυνατό/ με την τοκογλυφία γίνεται η γραμμή τραχιά/ με την τοκογλυφία δεν υπάρχει σύνορο καθάριο/ κανείς δεν βρίσκει μέρος για να κατοικήσει/ Ο λιθοξόος κρατιέται μακριά απ΄ την πέτρα του/ κι ο υφαντής μακριά από τον αργαλειό του.../ Φέρανε πόρνες για την Ελευσίνα/ Πτώματα στήθηκαν στο συμπόσιο/ κατ΄ εντολήν της τοκογλυφίας».