Translate

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ FIBONACCI




Του ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΚΑΡΤΣΙΟΥ
booksonthesites.blogspot.com

Μία χώρα αποκτά ένα ζευγάρι σοσιαλιστών. Πόσα ζευγάρια σοσιαλιστών μπορούν να προκύψουν, αν κάθε μήνα, κάθε ζευγάρι δημιουργεί ένα νέο ζευγάρι, το οποίο από το δεύτερο μήνα είναι έτοιμο για αναπαραγωγή; Η απάντηση δίνεται από την ακολουθία Fibonacci: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, … κ.ο.κ. Από τον τρίτο όρο και μετά, ο κάθε όρος της ακολουθίας ισούται με το άθροισμα των δύο προηγούμενων. «Το ΠΑΣΟΚ έχει μία ιστορία στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και είναι το μόνο μέλος στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος». (Βενιζέλος).
Μέχρι την εμφάνιση του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, η ακολουθία Fibonacci είχε σχέση μόνο με τη φύση, την επιστήμη και τις τέχνες. Έκτοτε έχει διεισδύσει στο χώρο της πολιτικής και των ιδεολογιών. «Η ΔΗΜΑΡ –θέλει δε θέλει το ΠΑΣΟΚ- είναι δύναμη της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, που εντάσσεται όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά, στον ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο». (Μαχαίρας).
Από τον πέμπτο όρο της ακολουθίας και μετά, όταν διαιρεθεί ο κάθε όρος με τον προηγούμενό του μας δίνουν προσεγγιστικά τη χρυσή τομή ή καλύτερα τη χρυσή αναλογία, τον αριθμό 1,618…, που συμβολίζεται προς τιμήν του Φειδία με το γράμμα Φ. «Ήρθε η ώρα και οφείλουμε να συμβάλουμε στην αναγέννηση του σοσιαλιστικού κινήματος και στην ίδρυση ενός σοσιαλιστικού κόμματος, δημοκρατικού και προοδευτικού». (Τζουμάκας).
Η ακολουθία Fibonacci επιφυλάσσει όμως και μία έκπληξη: Αν από το τετράγωνο του κάθε όρου αφαιρέσουμε το γινόμενο των δύο γειτονικών του όρων, παίρνουμε πάντοτε αποτέλεσμα 1 ή -1. Δηλαδή, φτου κι απ’ την αρχή, αν μας προκύψει θετικό πρόσημο, αλλιώς καταλήγουμε σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση. Τζουμάκας: «Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ είναι αποτέλεσμα της παρακμής, της ηθικής κατάπτωσης και της συντριβής ενός μετώπου ετερόκλητων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων χωρίς ιδεολογική και πολιτική ενότητα και στελέχωση από ανθρώπους χωρίς αρχές και αξίες».