Translate

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΩ




 Λαϊκές αφηγήσεις με τελεφερίκ, 
τραμ και καραβάκια

Του ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΚΑΡΤΣΙΟΥ
booksonthesites.blogspot.com

Πόσους και πόσους συνειρμούς δεν μας φέρνει η πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στους Λαχανόκηπους! Ο αρμόδιος υπουργός την έκανε αμέσως αποδεκτή. Γιατί να αρνηθεί άλλωστε; Μήπως υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί το σχέδιο επί Μανιάτη; Το σήριαλ της μεταφοράς των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ είχε ξεκινήσει υπό την έννοια της ενίσχυσης της δυναμικής, που παρουσίαζε η Έκθεση από τη δεκαετία του 1980, ενώ τώρα μάλλον τίθεται υπό το πρίσμα της απελευθέρωσης του «φιλέτου» (νουά, σπάλα κλπ) στο κέντρο της πόλης. Ενδεχομένως να πρόκειται απλώς για ανταλλαγή χρήσης γης και έρθουν οι …λαχανόκηποι στη ΔΕΘ.
Αν ξύσεις την επιδερμίδα ενός Έλληνα, θα βρεις έναν Κινέζο. Αν ξύσεις έναν Κινέζο, θα βρεις δύο Κινέζους. Είναι προφανές, που λέει και ο Χατζηνικολάου, ότι το θέμα είναι και ποσοτικό. Ποιά άλλη πόλη έχει να επιδείξει τόσους «Κινέζους» δια του ξυσίματος; Στον «ποδηλατόδρομο» της Δωδεκανήσου πρέπει να πέσεις με αλεξίπτωτο, μαζί με το ποδήλατο, και δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Ποιος ιθύνων νους σκέφτηκε στα σοβαρά, ότι σ’ αυτή την πόλη μπορεί να λειτουργήσει δίκτυο ποδηλατόδρομων; Είναι προφανές, που λέμε και ΄μεις, ότι οι «ποδηλατόδρομοι» τύπου Δωδεκανήσου έγιναν εν αναμονή του τραμ, που έχει να περάσει 57 χρόνια. Κρίμα, γιατί προβλέπεται και γραμμή από τα ΚΤΕΛ στο …Επταπύργιο!
Μουτζουρωμένη Θεσσαλονίκη εσύ, συμπρωτεύουσα - γιαλαντζί, πύλη του φραπέ των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης, ερωτική πόλη της Βαλαωρίτου, διεθνές κέντρο του συνεδριακού τουρισμού με το επώνυμο κουλούρι, μόνη εσύ πόλη με υποθαλάσσια αρτηρία και με σύγχρονη θαλάσσια συγκοινωνία, γι’ αυτό σε αγαπώ, γιατί εμείς γίναμε 60 χρονών και συ φαίνεσαι νέα (αν και πέρασε το 2009), δίνοντας διαχρονικά ίσες – και τις ίδιες – ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης σε όλες τις γενιές.