Translate

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

GALAXY SPECTRUM





Του ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΚΑΡΤΣΙΟΥ
booksonthesites.blogspot.com

Η πολυδιάσπαση στο χώρο της Αριστεράς, σοσιαλιστικής, μαρξιστικής – λενινιστικής, τροτσκιστικής, σεχταριστικής, λικβινταριστικής, σταλινικής, μαοϊκής, αναθεωρητικής, σοσιαλδημοκρατικής κ.ο.κ εξηγείται εν μέρει από τις πολλαπλές αναγνώσεις της Μαρξιστικής – Λενινιστικής θεώρησης και τις διαφορετικές παραδοχές στο πρόβλημα των καταβολών του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη. Τη σύγχρονη εκδοχή αυτής της αρχέγονης αντιπαλότητας αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα: «πολιτικός καιροσκόπος και σκυλάκι του καναπέ ο Τσίπρας».
Η αναφορά γίνεται σε μία προσπάθεια κατανόησης της ιδεολογικά δυσδιάκριτης πολυδιάσπασης στο χώρο της συμβατικά λεγόμενης «Δεξιάς», όπου η κλασσικού τύπου διαφοροποίηση Καραμανλικών –  Φιλοβασιλικών, Καραμανλικών - Μητσοτακικών ή Νεοκαραμανλικών – Σαμαρικών, μετεξελίχθηκε σε «Δεξιά» τύπου Σαμαρά, Καρατζαφέρη, Πολύδωρα, Καμμένου, Ψωμιάδη, Νικολόπουλου αλλά και τύπου Μπαλτάκου, Μιχαλολιάκου ή Παππά και Κασιδιάρη.
Μία προσέγγιση με βάση την τρέχουσα επικαιρότητα οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα, όπως άλλωστε έδειξαν τα δεκάδες άρθρα και αναλύσεις από την εποχή της ίδρυσης της  ΔΗΑΝΑ του Στεφανόπουλου, της ΠΟΛΑΝ του σημερινού πρωθυπουργού ή του ΚΕΠ του Αβραμόπουλου αλλά και από τη σχετικά πρόσφατη εποχή της διαγραφής της Ντόρας Μπακογιάννη το 2010. Για την ερμηνεία της πολυδιάσπασης της Δεξιάς, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κομβικό σημείο η «άλωση» της Ν.Δ. από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η ώσμωση της πολυδιάσπασης δεξιά και αριστερά του ορατού φάσματος εξηγείται σε διεθνές επίπεδο από τις δηλώσεις του Σιμόν Πέρες: «Όλες οι χώρες αλλάζουν διότι άλλαξε ο κόσμος. Κανείς δεν έχει επιλογή… Έχουμε παγκόσμια οικονομία χωρίς παγκόσμια κυβέρνηση και εθνικές κυβερνήσεις χωρίς έλεγχο των οικονομιών τους». Η παγκόσμια οικονομία αναζητά την κυβέρνησή της! Οι Έλληνες έχασαν τη λογική τους και την αντίληψη των πραγμάτων και της ιστορίας τους. Πέρα από την ορατή περιοχή των κομμάτων κρύβονται «γκρούπες» σέχτες, διεθνιστές, εθνικιστές, μηδενιστές, δωδεκαθεϊστές, άθεοι, μασόνοι, νεοναζιστές, νέο-ορθόδοξοι, οικουμενιστές, οι συχνότητες των οποίων αποτελούν αντικείμενο της φυσικής του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.