Translate

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ




Του ΒΑΣΙΛΗ Σ. ΚΑΡΤΣΙΟΥ
booksonthesites.blogspot.com

Εκατομμύρια Έλληνες ευελπιστούσαν ότι κατά τη β΄ ανάγνωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, θα αναφερόταν ρητά η ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών των Ποντίων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων, ως απόρροια της φράσης του νομοσχεδίου περί «γενοκτονιών αναγνωρισμένων από την Ελληνική Βουλή». 
Βουλευτές που "έλκουν την καταγωγή τους από τη Μικρά Ασία" επισημαίνουν ότι περιέργως δεν παρουσιάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοθετική βελτίωση, στην οποία να υπάρχει ρητή μνεία των γενοκτονιών σε βάρος των Ελλήνων. Προσφυγικές οργανώσεις ζητούν, όταν έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής το αντιρατσιστικό, να τοποθετηθούν οι βουλευτές ξεκάθαρα.
Για τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις και ενστάσεις από τα πολιτικά κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και από κυβερνητικούς βουλευτές. Είχαμε επισημάνει έγκαιρα ότι και η πλέον τεκμηριωμένη και αυταπόδεικτη τέλεση γενοκτονικών κακουργημάτων ακυρώνεται από την έλλειψη πολιτικής βούλησης, καθώς δεν εξηγείται διαφορετικά η παντελής αποσιώπηση της γενοκτονίας του ελληνισμού της ανατολικής Μακεδονίας κατά τη βουλγαρική κατοχή του 1916-1918.  Η μεθοδευμένη και συστηματική προσπάθεια της Βουλγαρίας να αλλάξει τον εθνολογικό χάρτη της ανατολικής Μακεδονίας, παρά τη συντριπτική ήττα της από τον ελληνικό στρατό στον β΄ βαλκανικό πόλεμο το καλοκαίρι του 1913, υπήρξε μία από τις πλέον τεκμηριωμένες γενοκτονίες σε βάρος του ελληνισμού.
Το θέμα τέθηκε στο περιθώριο, ενώ υπήρξε από πολύ νωρίς, σε πραγματικό χρόνο, ένα ικανό διεθνές νομικό και διπλωματικό υπόβαθρο για την αναγνώριση και αυτής της γενοκτονίας, αλλά το θέμα δεν «πέρασε» ποτέ από την ελληνική Βουλή. Οι βουλευτές που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μικρά Ασία πράττουν το χρέος τους. Το ερώτημα είναι πότε θα πράξουν το χρέος τους και οι βουλευτές, που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μακεδονία.